Clever or Never

Activitate Profesionala

poza15Dupa terminarea facultatii in 1987, ‘m-au repartizat’ la Filipestii de Padure unde 2 ani m-am tot facut ca muncesc si ei au tot dat senzatia ca ma platesc. Oricum, a fost o perioada foarte interesanta, mai ales ca nu prea avusesem pana atunci multe contacte cu mediul rural. Le eram mai util in Bucuresti, asa ca nu pot sa ma plang. Am avut o viata usoara si am cunoscut niste oameni deosebiti.

In intervalul decembrie 1989 – iunie 1990 si ulterior cateva luni in 1991 am lucrat pentru CNN. Job-ul meu se numea Fixer. Adica eu le ‘fixam interviuri, acces la diverse locatii, eu ma ocupam de recrutarea si organzarea translatorilor, soferilor etc. Am avut sansa sa lucrez cu Christiane Amanpour, care pot spune ca si-a facut debutul cu ‘revolutia’ din Romania. Eram decis sa incep o cariera in tv. Minerii, insa, au avut alta parere in iunie 1990 si ne-au scos televiziunea din cap si la propriu si la figurat.

In 1991 mama m-a indemnat sa imi gasesc un servici ‘serios’. Astfel am aplicat pentru un job de agent de vanzari la Minolta Romania. Incepea una dintre cele mai frumoase perioade din cariera mea. Alaturandu-ma Oamenilor de la Minolta, am avut parte de primul meu training de vanzari. Am fost fascinat. Am zis atunci – asta vreau si eu sa fac. Noroc ca am avut parte de un sef deosebit, care fara sa ma descurajeze, mi-a sugerat ‘sa ma mai coc’ un pic. In scurt timp am fost desemnat Director de Vanzari si Marketing si m-am bucurat de sustinerea unei echipe extraordinare. Nu e de mirare ca fiecare a avut parte ulterior de o cariera exceptionala.

Cand s-a spart ‘gasca’ la Minolta, am aplicat pentru un job de trainer la DHL. Am zis sa fac ceea ce imi doresc. Dar nu a fost sa fie. Aveau nevoie de un Sales Manager si astfel deveneam Director de Vanzari Bucuresti si dupa un an Director National de Vanzari. DHL a reprezentat o scoala fantastica pentru mine. Am invatat enorm, aici i-am cunoscut pe cei de la TACK, viitorii mei parteneri, si aici am avut sansa sa fac parte dintr-o echipa deosebita. Daca e sa analizezi fiecare din acea echipa a contribuit ulterior la dezvoltarea unui alt business au a facut cariera intr-o alta organizatie multinationala. Tare rau mi-a parut cand am decis sa plec. Am fost prea mandru ca sa fac compromisuri si mi-a parut rau. Am zis insa ma ma voi intoarce candva, cumva. Faptul ca in ultimii patru ani am sustinut cursuri pentru DHL Romania, inseamna ca ‘m-am intors.’

Dupa cultura Anglo-SAxona de la DHL au urmat aproape 4 ani de cultura germana la Metro. Aici am schimbat partea mesei de negociere si am trecut in cumparari. Fiind initial singururl roman din Consiliul Director, am avut sansa sa invat ‘politici de management’. Aici mi-am dat seama ca nu tot ceea ce zboara se mananca, si tot aici m-am izbit de realitatea crunta ca a fi bun in ceea ce faci nu mai este suficient. Am avut sansa sa construiesc o echipa de care eram tare mandru si care a avut rezultate exceptionale.

La finalul lui 1999 s-a nascut primul meu copil si am parasit Metro. Ce legatura are una cu alta? Viata mea a parcurs o schimbare extraordinara. Dintr-un om setat pe cariera, brusc am devenit o persoana focusata puternic pe familie. M-am implicat total alaturi de sotie, si timp de aproape un an am avut job-ul de tata. Sigur, ca mai desfasuram diverse proiecte de consultanta, dar foarte putine.

In anul 2000, aveam 35 ani si eram in fata unei dileme. Sa ma ‘reinregimentez’ intr-un alt job, sau sa accept faptul ca era ultimul tren pentru a incepe ceva pe cont propriu. Am optat pentru a doua varianta. Multa lume a zis ca sunt inconstient, ca ma bag in necunoscut etc. Intamplator l-am intalnit pe unul din partenerii de la TACK pe aeroportul Heathrow si de acolo s-a nascut un parteneriat care a durat 4 ani extrem de frumosi.

In anul 2000 am infiintat TACK Romania. Aici m-am format ca si trainer si iata, dupa aproape 10 ani, faceam ceea ce imi dorisem dintotdeauna. Din pacate, dupa 4 ani, TACK a schimbat proprietarii si fiindca nu ma mai regaseam in noua familie, am renuntat. Astfel a luat nastere The People Tuning Company.

In toti acesti ani am invatat enorm. Si invat in continuare. La TACK era o vorba ‘ cine ii invata pe altii, invata de doua ori’. Mare adevar. Am avut sansa sa livrez training pentru organizatii din diverse domenii de activitate. Distributie, retail, banking, asigurari, constructii, auto, etc. Ii regasesti pe toti la adresa  http://www.peopletuning.ro/ro/clientii-nostri. Am avut sansa sa livrez cursuri si in strainatate, ceea ce a insemnat enorm pentru mine. Sa stai tu, roman, in fata unor manageri francezi, nemti, englezi etc si sa le captezi atentia si interesul…. Atunci cred ca m-am imbolnavit de inima. Am livrat training in Austria, Marea Britanie si Croatia pentru companii multinationale.

Si asta fac in continuare. In plus, am infiintat AGPV – Asociatia Generala a Profesionistilor in Vanzari. http://www.agpv.ro/
Din pasiune pentru aceasta breasla.

Si tot din acelasi motiv, am creat http://www.oamenidevanzari.ro/ primul portal dedicat celor ce activeaza in Vanzari.